Chinook Defensie ingezet blussen bij zeer grote brand afvalverwerker Twence Hengelo

Er woedt een zeer grote brand bij afvalverwerker Twence aan de Boldershoekweg in Hengelo. De brand is ontstaan in een grote berg afval die buiten op het eigen terrein staat. Bij de brand komt rook vrij, die helemaal richting Deventer trekt. De rook zorgt voor stankoverlast.

 

Zaterdag 30 juni rond 23.00 uur kwam bij de meldkamer de melding dat er brand zou zijn bij Twence. Bij aankomst van de brandweer bleek een groot deel van een afvalberg in brand te staan. De brandweer heeft gelijk opgeschaald naar zeer grote brand en is met veel materieel ter plaatse. Zo helpt ook de brandweer uit Vroomshoop. Voor de blussing wordt ook gebruik gemaakt van blusvoorzieningen van Twence. Het betreft een berg van ongeveer 200 x 100 meter en 20 meter hoog, die volledig in brand staat.

 

 

Stankoverlast

Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer heeft metingen verricht en heeft geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. De rook veroorzaakt wel stankoverlast, die in veel plaatsen te ruiken is zoals, in Deventer, Delden, Goor, Holten. De stank is vooral hinderlijk, maar niet schadelijk voor de gezondheid. Het advies is om bij overlast ramen en deuren gesloten te houden. Het kan zijn dat er roetdeeltjes neerslaan. Deze kunnen opgeveegd worden en in de afvalbak gedeponeerd worden.

 

De brandweer heeft voor het blussen van de brand ook de hulp ingeroepen van een blushelikopter van Defensie. Deze helikopter neemt 10.000 liter water mee in een bucket, die onder de helikopter hangt. Het water wordt uit het Rutbekerveld gehaald. Dit trekt aardig wat toeschouwers.

 

De brandweer verwacht dat de brand nog uren, zo niet dagen woedt en dus voor overlast zorg. De brandweer adviseert indien je last hebt van de geur of rook de ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen.

 

De oorzaak van de brand is niet bekend, er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

 

Geplaatst: 01-07-2018 Tijd: 16:26

 

Delen: